Waarom?

To head high betekent in het Nederlands ‘om het hoofd te bereiken’. Om goed te kunnen presteren in welke sport en op welk niveau dan ook, is het van wezenlijk belang om niet alleen techniek en kracht (fysieke componenten) te trainen, maar ook dat wat er omgaat in je hoofd aandacht te schenken. Bij Head High kun je dit mentale deel trainen; je gebruikt je hoofd om het beste uit je zelf te halen.

Er zijn allerlei mogelijkheden om je te trainen en ondersteuning te bieden. Dit wordt aangepast op wat je nodig hebt en is voor iedereen anders. Je kunt bijvoorbeeld denken aan:
* omgaan met angst, spanning en/of stress * het ontwikkelen van manieren hoe om te gaan met bepaalde omstandigheden * het trainen van vaardigheden zoals visualisatie, denkwijze of concentratie * het ontwikkelen of versterken van zelfvertrouwen * begeleiding tijdens het herstellen van een blessure * het beëindigen van je sportcarrière.

Hoe?

Start met contact opnemen met Head High.

Bij een eerste kennismaking zal er de gelegenheid zijn om elkaar beter te leren kennen, te spreken over wederzijdse verwachtingen en je doelen van een traject. Vaak wordt daarna een uitgebreide intake gepland. Samen zullen we dan een persoonlijk mentaal profiel van je opstellen, dit bespreken en naar aanleiding daarvan een doel voor je mentale begeleidingstraject opstellen.

Wanneer de training in mentale vaardigheden start, zal Head High je begeleiden in het nastreven van deze doelen. Aan het eind wordt hierop teruggekeken door middel van een evaluatie.

Wat?

Sport psychologie bestudeert gedrag in situaties van sport en bewegen. Bij Head High wordt deze kennis gebruikt en toegepast om de verbinding tussen fysiek (je lichaam) en mentaal zo optimaal mogelijk te maken. Het gaat hierbij om training van psychologische aspecten voor optimale sportprestaties, maar ook om het welzijn van atleten, coaches en sportorganisaties.

Training in mentale vaardigheden is het systematisch trainen van mentale vaardigheden met de bedoeling de sportprestatie te vergroten. Het doel is atleten te helpen zichzelf te verbeteren.

 

Voor wie?

Head High werkt met sporters, ongeacht hun leeftijd, sportniveau of vaardigheid. Het aanbod is er voor elke atleet die graag zijn eigen prestaties wil verbeteren. Mentale vaardigheidstraining wordt ook aangeboden in andere gebieden waar gepresteerd moet worden, zoals aan muzikanten.

Naast individuele sporters wordt er ook begeleiding voor teams, coaches, scheidsrechters en andere betrokkenen bij sport verzorgd, zoals bijvoorbeeld aan ouders.

 

Hoe lang?

Elk traject is uniek. De meeste sporters volgen een traject van 8 tot 12 sessies, verspreid over ongeveer vijf maanden. Normaal gesproken maak je elke twee weken een afspraak. Het kan echter zijn dat je meer tijd nodig hebt om bepaalde vaardigheden te oefenen, of je kunt sommige vaardigheden pas in een wedstrijdseizoen toepassen. Je kunt ook weg zijn op (inter)nationale trainingskampen. Het traject wordt daarom op jouw wensen en mogelijkheden aangepast.